Διαχείριση στρες

Το άγχος και η υγεία μας. Η γνώση του χειροπράκτη.

Τον τελευταίο καιρό, πολλή προσοχή δίνεται στο θέμα του άγχους. Συζητιέται στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Όλοι σχεδόν οι εν ζωή θεραπευτές γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες του άγχους στην υγεία. ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;

Το άγχος συνήθως αντιμετωπίζεται ως κάτι το αρνητικό, όχι όμως πάντα. Τα θετικά άγχη αποκαλούνται, καλύτερα, προκλήσεις. Οι προκλήσεις μάς κάνουν πιο δυνατούς, αλλά το άγχος συνήθως μας εξασθενεί. Το άγχος δεν είναι απλώς κάτι που μας συμβαίνει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτό που μας συμβαίνει. Είναι η αντίδρασή ΜΑΣ στις περιστάσεις. Αν δύο άτομα χάσουν τη δουλειά τους, ο ένας από αυτούς μπορεί να θεωρήσει το γεγονός ως καταστροφή, ενώ ο άλλος ως ευκαιρία για κάτι καινούριο. Πρόκειται για θέμα αντίληψης. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις περιστάσεις προσδιορίζει την ανταπόκρισή μας και αυτή, με τη σειρά της, ελέγχει το αποτέλεσμα. Το αν θα αντιδράσουμε θετικά ή αρνητικά στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής εξαρτάται από το πώς επεξεργάζεται τα πράγματα το νευρικό μας σύστημα. Αν υποφέρουμε ακόμη από άγχος λόγω περασμένων γεγονότων της ζωής μας, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, κι αυτό σημαίνει περισσότερο άγχος. Ένας φαύλος κύκλος.

Αν θέλουμε να πάψουμε να αντιδρούμε στη ζωή με άγχος, πρέπει να «αδειάσουμε» το νευρικό μας σύστημα από τα ανεπεξέργαστα άγχη του παρελθόντος. Έτσι θα γίνουμε ολοκληρωτικά διαθέσιμοι, ώστε να ασχοληθούμε με τη ζωή μας στο παρόν. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τις χειροπρακτικές μεθόδους, να αδειάσουμε το σώμα μας από προηγούμενα ανεπίλυτα άγχη. Πρόκειται για κάτι κρίσιμο για την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής.

Το άγχος είναι η απάντηση του σώματος, όταν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις περιστάσεις της ζωής. Συχνά είναι τα ίδια μας τα αισθήματα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, κι αυτό δημιουργεί περισσότερο άγχος. Πρέπει να διδάξουμε το νευρικό μας σύστημα να αποφορτίζεται. Είναι δυνατό αυτό.

Οι αντιδράσεις άγχους περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη ένταση στους μύες
  • Στάση του σώματος προς τα εμπρός
  • Ταχυκαρδία και αυξημένος ρυθμός αναπνοής
  • Παραγωγή αδρεναλίνης
  • Μειωμένη πέψη
  • Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μειωμένη γονιμότητα

Αυτή η αντίδραση αποκαλείται «πάλεψε ή βάλε το στα πόδια». Είναι σαν ένας «κόκκινος συναγερμός». Όσο ασφαλέστερα νιώθουμε σε μια κατάσταση, τόσο μικρότερη είναι η αντίδραση. Όσο πιο απειλούμενοι νιώθουμε, τόσο πιο έντονη. Πρέπει τότε να αποφασίσουμε αν θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση («πάλεψε») ή θα αποσυρθούμε («βάλε το στα πόδια»). Λίγο μετά την επιλογή μας, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να προκύψει πλήρης επαναφορά της φυσιολογίας σε κατάσταση ηρεμίας.

Το άγχος αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα υγείας, όταν αποτυγχάνουμε να επανέλθουμε πλήρως μετά από κάθε αγχογόνο κατάσταση στη ζωή μας, και η αντίδραση «πάλεψε ή βάλε το στα πόδια» λειτουργεί σωρευτικά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αντίδραση σχεδιάστηκε για να είναι προσωρινή, αλλά το συσσωρευμένο άγχος σε βάθος χρόνου μπορεί να μας θέσει σε δυνητικά μόνιμη κατάσταση «πάλεψε ή βάλε το στα πόδια», κι αυτό οδηγεί σε εξάντληση τα συστήματα του οργανισμού, σε συμπτώματα και τελικά σε ασθένεια. Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, από καρδιακά νοσήματα έως αλλεργίες. Όταν βρισκόμαστε διαρκώς σε κατάσταση «πάλεψε ή βάλε το στα πόδια», αρχίζουμε να αντιδρούμε αμυντικά στις περισσότερες περιστάσεις της ζωής, είμαστε συνέχεια κουρασμένοι χωρίς προφανή λόγο και αρχίζουμε να έχουμε ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και πονοκεφάλους. Ακόμη, μπορεί να είμαστε σε κατάσταση «πάλεψε ή βάλε το στα πόδια» στη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάμε και να αισθανόμαστε τόσο κουρασμένοι, όσο όταν πέσαμε στο κρεβάτι. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Μια χειροπρακτική τεχνική, που ονομάζεται Ανάλυση Σπονδυλικής Στήλης Network (Network Spinal Analysis, NSA), έχει αναπτυχθεί, για να απελευθερώνει τις συσσωρευμένες αντιδράσεις τύπου «πάλεψε ή βάλε το στα πόδια», μέσω ήπιων εφαρμογών σε συγκεκριμένα σημεία της σπονδυλικής στήλης, με τη χρήση των χεριών. Αυτό επιτρέπει στο νευρικό σύστημα να αναρρώσει από προηγούμενες ανεπίλυτες αγχογόνες καταστάσεις. Έτσι, το άτομο μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται υγιές και να βιώνει ένα αίσθημα ευεξίας, αντί για μια κατάσταση συνεχούς σωματικής και διανοητικής άμυνας.

Έρευνες γύρω από την NSA έχουν δείξει βελτιώσεις σε πολλούς τομείς της σωματικής και της διανοητικής λειτουργίας, από τη στάση του σώματος και τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης μέχρι τη γενικότερη διάθεση και την αυτοσυγκέντρωση.